2016. október 15., szombat

Miért esznek füvet a kutyák?

„Miért eszik füvet a kutyám?”- rengeteg ember szegezi nekem ezt a kérdést. Sokan aggódnak, hogy esetleg valamilyen tápanyag hiányban szenved-e kedvence vagy esetleg ég-e a gyomra. Leírom hát a leggyakoribb okokat eme jelenségre:
Családi kutyáink (canis familiaris) a farkasoktól származnak (canis lupus), akik amikor elejtették zsákmányukat, nagyrészt a belsőségeket is felfalták. Ezalatt a gyomrot és a belet is beleértem, amiben még benne volt a félig vagy teljesen megemésztett, a növényevőtől elfogyasztott zöld. Első szempontból vizsgálva a kérdést, erre a teóriára is visszanyúlhatunk. Meg lehet próbálni rostban gazdag étellel kiegészíteni a vacsorát.
Más esetben kedvencünk ezt puszta unalomból is űzheti. Próbáljunk meg minél többet foglalkozni vele, sétáltassuk, labdázzunk vele, tanítsunk neki trükköket és adjunk neki hetente párszor szárított jutalomfalatot, pl. szárított sertésfület.
Vannak olyan kivételes esetek, amikor kedvencünk így gyógyítja meg a gyomrát. Ha esetlegesen elcsapta volna vagy csak túl sok a sava, legel egy kis füvet és a fölösleges gyomorsavat hányással távolítja el a gyomrából.
Zárószóként megemlíteném, hogy ez nem kóros. Ez egy természetes folyamat, amelyet sok kutya csinál. De ha nagyon aggódnánk érte, mutassuk meg egy állatorvosnak.

Nincsenek megjegyzések: