2016. október 20., csütörtök

Egy kényes téma: a koprofágia – mikor jelent igazán problémát?

Egy felnőtt kutya akkor eszik ürüléket, ha valami nincsen rendben vele. Csak a szukáknál fordul elő, hogy az ellés után megeszik a kölykeik utáni ürüléket, hogy tisztán tartsák az alvóhelyet. Még a növendékkutyáknál mondható természetesnek ez a viselkedés. Bővebb kifejtést alább olvashatnak. De nem feltétlen jelenti azt, hogy a kutyája testileg beteg, ha ürüléket fogyaszt. A tünet akár pszichológiai esetként is a háttérben állhat. Hogy miért jelent kutyára és emberre egyaránt egészségügyileg veszélyt és hogy mikor forduljanak az állatorvoshoz, alább olvashatják.Kutyája saját, más kutyák, más állatok vagy akár emberek ürülékét fogyasztja? 

Efölött a viselkedés felett ne hunyjon szemet, hiszen ez akár egészségügyi problémához is vezethet. Gyógyszermaradványok, baktériumok, kórokozók és mérgek találhatóak az ürülékben, amik betegségekhez vezethetnek.

Ürülékevés: természetes viselkedés vagy viselkedési probléma?

Az anyakutyák gyakran elfogyasztják a kölykeik székletét, így is tisztán tartva az alvóhelyet. Mellesleg a kicsik csak anyatejet kapnak egy ideig, így az ürülék még mentes mindenféle kórokozótól. Egy kölyök vagy fiatal kutya pusztán kíváncsiságból fogyasztja el más kutya vagy állat ürülékét. Egyes elméletek szerint a növendék kutyák bélflórájának egészséges fejlődéséhez járul hozzá ez a cselekvés.

Eme viselkedésforma akkor nevezhető kórosnak, ha megszokássá válik és az állat mindenféle ürüléket, válogatás nélkül elfogyaszt. Felnőtt kutyánál ez semmiképpen nem nevezhető normális élettani folyamatnak, épp ellenkezőleg: stresszre, csalódottságra vagy betegségre utal. Egy felnőtt kutya akkor fogyasztja el saját ürülékét, ha a lakóhelye nincs tisztában tartva, ha frusztrálva érzi magát a kültéri kennelben, láncon vagy ha nincs tisztában a családban (falkában) elfoglalt helyével.

Egyesek arra következtetnek, hogy a kutyájuk valamilyen tápanyaghiányban szenved, vagy még drasztikusabb esetben egy hasnyálmirigy-gyulladás állhat a cselekvés hátterében. Akad viszont olyan is, hogy a széklet csak azért csábító egyes kutyák számára, mivel a tápok természetellenes ízfokozói nem bomlanak le, hanem továbbvivődnek a végtermékbe.

Így ha arra gondol, hogy kutyájának nem biztosít megfelelő, változatos étrendet vagy a koprofágia mellé, egyéb panaszok is társulnak (A kutya nem eszik, folyamatosan hány, magas láz alakulhat ki. Jellemző tünet a hasmenés, mely igen bűzös is lehet ebben az állapotban. A kutya néhány óra alatt leesik a lábáról, akár a teljes járásképtelenségig. Közömbössé és érdektelenné válik. A betegség szinte elviselhetetlen fájdalommal jár, ha a kutya még képes járni, a hátát púpozva megy, mintha folyamatosan székelni akarna.), forduljon mindenképp állatorvoshoz! Viszont, ha minden szervi megbetegedést kizárt, ne féljen felkeresni egy szakembert.

Nincsenek megjegyzések: