2010. január 17., vasárnap

Alapszabályok

1. Az 5 perces szabály

Hazaérkezésünkkor NE a kutya legyen az első. Menjünk be a kapun/ajtón figyelmen kívül hagyva a kutyát. Köszönjünk mindenkinek, vegyük le kabátunkat, pakoljunk el. Kutyánk először biztos fel akarja hívni magára a figyelmet (ugat, hozza a labdáját…), ilyenkor fontos a határozottság. Üljünk le, sétáljunk amíg a kutya fel nem hagy próbálkozásaival. Ez körülbelül 5-10 percet vesz igénybe, kitartóbbaknál akár 30-at is. Legyünk türelmesek, mert ha ezt megtanulja az eb, akkor egyenes úton haladunk a falkavezérség felé.


2. Kapun-ki-nem-lépés szabálya

Nagyon egyszerű, kutyánk engedély nélkül nem hagyhatja el a kertet. Csatoljuk kutyánkra a pórázt, majd induljunk kifelé a kapun, ha utánunk jön, vagy ki akar előbb osonni határozottan (rá is ordíthatunk), hogy NEM! vagy VISSZA!. Keményebb dióknál pórázon vissza is ránthatjuk őket és zavarjuk be őket a kert végébe. Miután a kutya megértette, hogy nem kénye-kedve szerint közlekedhet, megtaníthatjuk neki, hogy hívásra kijöhet. Ez a szabály is megismerteti a kutyával, hogy a falkavezér megy elöl és csak utána ő.


3. Gesztusevés

Nagyon sok gazdi nem tud ellenállni, hogy kutyájának ne adjon egyszer-kétszer az asztalnál a finom falatból. Ezek után pedig csodálkozik, ha kutyája folyamatosan kunyerál. A gesztusevés megmutatja neki, hogy nem ő áll az élen és nem eheti el a legfinomabb falatokat.
Egyszerű a feladat, üljön le a család enni, kutyánkat küldjük a helyére. Ha oda akar jönni, morgással és HELYEDRE! paranccsal adjuk tudtára, hogy ő most itt nem kívánatos „személy”. Miután elfogyasztottuk ételünket hívjuk táljához a kutyát. Tegyük bele neki, de csak TIÉD! / EHETED!/ TESSÉK! parancsra láthat hozzá.

Másik módszer, séta után tegyük bele a tápot/konzervet táljába, majd csináljunk úgy, mintha ennénk belőle. Táp esetén egyszerű, markoljunk bele és emelgessük szánkhoz és közben csámcsogjunk  Nedves eledel esetén, tegyünk a tetejére alufóliára helyezett szalámikarikát/ropit/… és azt együk meg. Természetesen itt is moroghatunk a kutyára, ha tolakodó lenne. Ültetés után jöhet a parancs, hogy megeheti.

Fontos, hogy amint a kutya otthagyta, mert fontosabb dolga akadt (ugatás, nem ízlik neki…) azonnal vegyük el előle és öntsük vissza (tápot), vagy tegyük olyan helyre, ahol nem éri el. Ezzel a módszerrel nagyon gyorsan megtanulja, kit tiszteljen és hogy megbecsülje az általunk kapott ételt.


4. Nem a befőtt teszi el a Nagymamát

Azaz, nem a kutya visz minket sétálni és nem rohan ki az ajtón és szűkebb folyósokon előttünk át. Miután kutyánk tudja, hogy csak engedéllyel jöhet ki, taníthatjuk neki, hogyan közlekedjen szépen pórázon. Legegyszerűbb mód, ha kutyánk elindul az egyik irányba, mi azonnal induljunk a másikba, egy kis pórázrántással kísérve. Ezeket a fordulatokat addig ismételjük, amíg szükségesek. Néha egy kemény pórázrántással elérhetjük, hogy soha többet ne húzzon minket. Fontos még megemlíteni, hogy a sima textil és bőr pórázokkal szinte lehetetlen fegyelmezni. Szerezzünk be egy fojtónyakörvet, keményebb kutyáknál akár egy szöges nyakörvet. Ezek semmilyen kárt nem okoznak a kutya nyakán, de ha valaki szeretné, az a szögeket kifelé is fordíthatja, ahol azok a gégéhez érnének.

Nincsenek megjegyzések: